Historiaa

Historia

Yhdistyksemme 100-vuotisjuhlakirja “Työ käsiemme ja hengenkin on ylevätä työtä – Hakametsän sosialidemokraatit ry 1912-2012” julkaistiin syksyllä 2012. Kirjan kirjoitti historiantutkija, FM Seppo Tuovinen Tampereelta.

Juhlakirja on myynnissä yhdistyksellämme, kirjoittaja Seppo Tuovisella, sekä Tampere-seuran myymälässä.

Uudenkylän Ty Toverit ry.

Messukylän kirkonkylään perustettiin vuonna 1902 työväenyhdistys, johon kuului myös Tampereen rajan tuntumassa sijaitsevan Uudenkylän asukkaita. Vuonna 1912 he muodostivat Messukylän Ty:n Uudenkylän Toveriosaston. Osasto kokoontui alkuun kodeissa, kunnes vuonna 1917 ostettiin sähkötyömies Kivelän talo toimitilaksi.

Kansalaissota kulki rajusti Messukylässä keväällä 1918. Uudenkylän toveriosaston jäsenistä seitsemän kuoli sodassa tai sen jälkiselvittelyissä, ja melkein kaikki miesjäsenet joutuivat vankileirille. Työväentalo ja muu omaisuus takavarikoitiin. Uuden yhdistyslain tultua voimaan perustettiin 1919 Messukylän Uudenkylän Ty. Toverit ry. Toiminta vakiintui ja 1931 työväentaloa laajennettiin.

Sotavuosien jälkeen toiminta oli vilkasta, varsinkin nuoriso- ja naisjaoston osalta. Hiipumisen merkkejä oli 1960-luvun alussa. Tampere laajeni voimakkaasti itään. Työväentalo myytiin rakennusliike A. Saariselle vuonna 1964. Kaupan tuloksena yhdistys sai uudet toimitilat työväentalon paikalle rakennetun As. Oy Pirkan Pirttien alakerroksesta (nykyisin Hakapirtti, Uudenkylänkuja 3).

 

Tampereen Pohjoinen Sosialidemokraattinen yhdistys ry

Vuonna 1964 perustettiin Lapin kaupunginosan sosialidemokraatit ry, joka pienestä ydinjoukosta alkaen kasvoi toistasataa jäsentä käsittäväksi, vilkkaasti toimivaksi puolueosastoksi. Toiminta laajeni myös alueellisesti, ja nimi muutettiin vuonna 1970 Tampereen Pohjoinen Sosialidemokraattinen yhdistys ry:ksi.

 

Hakametsän sosialidemokraatit ry

Vuonna 1990 Uudenkylän Ty Toverit ja Tampereen Pohjoinen Sos.dem. yhdistys liittyivät yhteen, jonka jälkeen yhdistyksen nimeksi otettiin Hakametsän sosialidemokraatit ry. Hakametsän demarit on aina kuulunut Tampereen viiden suurimman sos.dem. osaston joukkoon. Alueellisesti jäsenistö on painottunut Lapin-Tammelan-Kalevan alueelle ja Kissanmaan-Uudenkylän-Takahuhdin linjalle, mutta tällä hetkellä jäseniämme asuu joka puolella Tamperetta. Toiminta Hakapirtissä on ollut vilkasta ja säännöllistä. Aloitteita ja esityksiä tehdään ja poliittista tilannetta punnitaan kuukausikokouksissa. Myös virkistys- ja kulttuuritoiminta on aina kuulunut vuosittaiseen ohjelmaan.

Satavuotista toimintaa juhlittiin vuonna 2012 Tampereen raatihuoneella.
Yhdistyksen 100-vuotisjuhlateos julkistettiin juhlassa.  Teos on “Työ käsiemme ja hengenkin on ylevätä työtä – Hakametsän sosialidemokraatit ry 1912-2012”.  Teoksen kirjoitti FM, poliittisen historian tutkija Seppo Tuovinen.